دعای فرج
تاریخ : پنج شنبه 92/3/9 | 10:0 عصر | نویسنده : ن.ع

       آیه 5: مائده 97


"جَعَلَ الله الْکَعْبَه الْبَیْتِ الْحَرَامَ قِیَاماً لِلْنَاسِ وَالْشَّهْرَالْحَرَامَ والْهَدْیَ وَ الْقَلائه..."

خداوند، کعبه، آن خانه محترم و امن را و ماه حرام (ماه حج یا چهار ماه حرام) و قربانى بى‏نشان و قربانى‏هاى نشاندار را وسیله برپایى و قوام (دین و دنیاى) مردم قرار داد...

در این آیه خداوند به اهمیت مکه واثر آن در سازندگی اجتماعی مسلمانان اشاره کرده می فرماید: «خداوند کعبه را وسیله ای برای اقامه امر مردم قرار داده وماه حرام وقربانی های بی نشان وقربانی های نشان دار را»

در تفسیر کبیر منهج الصادقین آمده است: تسمیه کعبه به بیت الحرام به جهت آن است که حرام است قتال کردن در آن، و غیر آن از محرماتی که در شرع مقدر شده. و مروی است که هرکه متوجه آن شود و مناسک آن به جای آورد، بدن او بر آتش دوزخ حرام است.

در این تفسیر از ابوبکر انباری نقل شده که در این آیه دو طریق است، یکی آن که حق تعالی منت نهاد بر اهل اسلام به این که کعبه و اصلاح دین و دنیای شما گردانیده و سبب قیام شما ساخته. دوّم آن که اِخبار فرموده از آنچه در جاهلیّت احترام این خانه کرده.

«ذالک» آنچه مذکور شد از جعل یا از امر به حفظ حرمت حرم و غیر آن.

«لتعلموا» برای آن است تا بدانند.

«انَّ الله» همانا خداوند متعال می داند آنچه در آسمان ها و زمین هاست. یعنی چون مطلع شدید بر حکمت در تعیین کعبه برای قیام نمودن مردمان و آنچه در حج است از طریق مناسک و کیفیات آن ،پس هر آینه دانستید که حق تعالی عالم است به آنچه در آسمان ها و زمین هاست.

 در جوامع الجامع در تفسیر «الشهرالحرام» آمده: ماهی که حج در آن انجام می شود و منظور ذی حجه است.

و مقصود از شهر حرام، جنس چهار ماه حرام است که یکی از آنها ماه رجب است و سه ماه دیگر متوالی است یعنی شوال، ذی القعده، ذی الحجه. و « الشهرالحرام» عطف است بر« الکعبه».

«الهدی والقلائد»: یعنی قربانی و به خصوص قربانی قلاده دار، زیرا ثواب آن بیشتر است.

«ذالک» اشاره است به پایه و اساس قرار دادن کعبه برای مردم.

 در حقیقت با توجه به وسعت معنی (قیاماً للناس ) مسلمانان می توانند در پناه این خانه ودستورات سازنده حج همه کارهای خود را سامان بخشند.

از آنجایی که این مراسم باید در محیطی امن وامان از جنگ ونزاع صورت گیرد اشاره به اثرماه های حرام، ماه هایی که جنگ مطلقاً در آن حرام است کرده (الشهرالحرام).

 ونظر به اینکه قربانی در این ایامی که مردم اشتغال به مراسم حج وعمره دارند غذای آنها را تأمین می کند وفکر آنها را از این جهت آسوده می کند، تأکید دوباره ای خداوند بر روی قربانی های نشان دارو بدون نشان دارد ودر آیه 2/ مائده نیز حکم این قربانی ها داده شده

در تفسیر شریف صافی در رابطه با این آیه آمده که خداوند کعبه را عامل قیام برای زندگی و درآمد مردم قرار داده که امور دنیوی ودینی مردم به وسیله ی آن سر و سامان می گیرد.

انسان های ترسان به سوی آن روی آورده و ضُعفا در آن آرام می گیرند به خاطر جمع شدن عده ی زیادی از مسلمانان تجارت رونق می گیرد و انسان گنهکار با قدم گذاشتن در این راه بخشیده میگردد و حاجیان به زیارت می رسند.در این آیه خداوند به اهمیت مکه واثر آن در سازندگی اجتماعی مسلمانان اشاره کرده می فرماید: «خداوند کعبه را وسیله ای برای اقامه امر مردم قرار داده وماه حرام وقربانی های بی نشان وقربانی های نشان دار را».



- کاشانی، منهج الصادقین، ج 3، ص320 .

- جوامع الجامع، ج 2، ص 131 .

- فیض کاشانی، صافی، ج 2، ص 90 .

 




  • شبکه اجتماعی
  • موج سوار
  • ضایعات